среда, 20 апреля 2011 г.

Cum privim schimbările

           De multe ori ni se spune „te-ai schimbat”. În general schimbarea e ceva destul de comun în societate, pentru unii într-o măsură mai mare, pentru alții într-o măsură mai mică. Ea se poate atesta la diferite nivele: la nivel de concepție, la nivel de stil și chiar la nivel sentimental. Este normal ca mâine să nu fii de acord cu o idee pe care o susțineai ieri, să nu vrei să îmbraci la fel cum ai făcut-o anterior, să nu folosești același machiaj, să nu asculți același gen de muzică, să nu scrii la fel, sau să faci orice altă activitate în mod diferit de cum ai făcut-o până acum.
          Schimbare este ceva continuu, tocmai de asta de cele mai multe ori nici nu o observăm, ba chiar ne mirăm când cineva remarcă acest lucru. Sigur că schimbările pot fi atât pozitive cât și negative, existența unora nu le exclude pe celelalte. De multe ori schimbarea  ne poate pune în situația când trebuie să luăm totul de la capăt.
          De exemplu, ai hotărât să te transferi la o altă facultate sau la un alt serviciu. Trebuie să știi că, făcând acest pas îți asumi anumite riscuri, cum ar fi faptul că nici facultatea dată nu-ți va satisface așteptările sau noul loc de muncă va fi altfel decât ți-ai dorit. Totodată aceste schimbări pot însemna un pas enorm în cariera ta, care să-ți ridice spectaculos nivelul de trai.Totul depinde de faptul cât de pregătit ești  să accepți o schimbare și să îți asumi riscurile pe care le presupune aceasta.
           Dacă e să ne referim la întreaga societate, și mai ales la realitatea socială din Republica Moldova, în care se încearcă o schimbare de concepție, atunci problema se pune cu totul altfel. Azi, avem o viziune europeană, cel puțin asta încercăm, sau mai bine zis îcearcă să demonstreze politicienii noștri înaților demnitari europeni, care nu văd altceva decât vitrina, cum spunea astăzi un profesor francez, iar ceea ce e la vitrină sigur că întotdeauna e tot ce e mai bun și mai frumos. Privind în spatele ei, descoperim o cu totul altă realitate, concepția învechită a multora  și lipsa dorinței de schimbare. Din păcate societatea noastră încă nu e obișnuită să se conducă singură, așteaptă să i se dicteze de undeva de sus, puțini au o părere proprie și încă și mai puțini nu înghit tot ce li se spune. Probabil, că trecerea de la vorbe la fapte ar fi cea mai potrivită schimbare în țara noastră la momentul actual.

Комментариев нет: